Професионални стандарди на новинарската професија

Majhosev, Andon (2014) Професионални стандарди на новинарската професија. Годишен зборник 2013/2014, Правен факултет, 4. pp. 205-216. ISSN 1857-8713

[thumbnail of Godisen zbornik PF_201314.pdf]
Preview
Text
Godisen zbornik PF_201314.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Новинарството е тешка и одговорна јавна професија.
Неговото функционирање се заснова на определени професионалнистандарди, кои новинарите треба стриктно да ги почитуваат.Предмет на овој труд се основните професионалните стандарди на новинарскатапрофесија кои се универзални и задолжителни. Во трудот ќе се фокусираме на најважните професионални стандарди на новинарската професија кои се регулирани во Етичкиот кодекс на новинарите. Како фундаментални професионални стандарди на кои ние ќе се задржиме се:слободата на изразување, слободата на критика, вистината, точноста,чесноста, чување на приватноста, чувањето на изворот на информација,недискриминацијата, стручност, компетентност и одговорност и други.
Клучни зборови: слобода на изразување, слобода на критика,
вистина, точност, чесност, одговорност, непристрасност, нез

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 15 Apr 2015 10:49
Last Modified: 15 Apr 2015 10:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13045

Actions (login required)

View Item View Item