Сказновидното во творештвото на Славка Манева, со посебен осврт врз збирката раскази за деца „Ѕвездени перничиња“

Denkova, Jovanka and Celik, Mahmut (2014) Сказновидното во творештвото на Славка Манева, со посебен осврт врз збирката раскази за деца „Ѕвездени перничиња“. Детињство. Часопис о књижевности за децу, 40 (4). pp. 65-74. ISSN 0350-5286

[thumbnail of detinjstvo2014.pdf]
Preview
Text
detinjstvo2014.pdf

Download (684kB) | Preview

Abstract

Книжевноста за деца е посебна книжевна област со свои идеи, воспитни и уметнички обележја. Книжевноста за деца е наменета за најмалиот читател или слушател.
Предмет на овој труд е анализа на сказновидното во делото на Славка Манева. Целта е да се пронајдат сказновидните елементи во наведените дела. За изработката на трудот се користени самите дела, литератури и интернет страници. Воведот содржи кратко објаснување за поимот сказна, биографија на авторот и што е литературата за деца. Главниот дел содржи обработка на делата и дискусија за нив. Заклучокот содржи резиме за делата на Славка Манева.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 09 Apr 2015 08:43
Last Modified: 10 Nov 2017 08:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13043

Actions (login required)

View Item View Item