Сказновидното во македонската проза за деца и млади

Denkova, Jovanka (2015) Сказновидното во македонската проза за деца и млади. Универзитет „Гоце Делчев”- Штип. ISBN 978-608-244-151-1

[thumbnail of Jovanka Denkova-kniga za skaznovidnoto.pdf]
Preview
Text
Jovanka Denkova-kniga za skaznovidnoto.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Идејата да се систематизира литературно-теорискиот материјал во универзитетскиот учебник „Сказновидното во македонската проза за деца и млади“, произлезе од потребата да се направи обид на едно место да се конципираат веќе дефинираните теориски модели за пристап кон реалистичната проза/дискурс за деца и млади од современата македонска книжевност за деца и млади.Презентираниот материјал е конституиран во повеќе поглавја и тоа преку разгледување на одликите на сказновидното кај различни македонски автори за деца и млади: Глигор Поповски (Славка Манева Тихо Најдовски, Александар Поповски, Михо Атанасовски, Видое Подгорец, Славко Јаневски, Владо Димовски и други современи македонски раскажувачи за деца и млади.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 26 Mar 2015 10:25
Last Modified: 26 Mar 2015 10:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12974

Actions (login required)

View Item View Item