Сексуално преносливи болести - скрипта за студентите од Општа медицина при ФМН, УГД Штип

Markovski, Velo (2014) Сексуално преносливи болести - скрипта за студентите од Општа медицина при ФМН, УГД Штип. ISBN 978-608-244-122-1.

Full text not available from this repository.

Abstract

Сексуално преносливите заболувања се многу чести инфекции со оромни
последици по здравјето на човекот од една страна, но и големите економски
трошоци за лекување на овие болести и нивните комплиации, а секако
оставаат сериозни последици и врз психолошката состојба, емоционалниот и
социјалниот живот на заболениот. Голем е процентот на смртен исход од овие заболувања, било во акутната фаза на болеста или пак како резултат на хроничните форми или малигнизација. Потребата посебно да се проучуваат сексуално преносливите заболувања не е нова и многу медицински факултети го вметнаа „Сексуално преносливи заболувања“ во своите наставни програми. Ставањето на сите СПБ на едно место ќе помогне да се има единствен пристап кон болестите кои досега се лекуваа/т во повеќе гранки на медицината како што се инфектологија, дерматовенерологија, гинекологија и урологија

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Rubin Gulaboski
Date Deposited: 13 Mar 2015 15:06
Last Modified: 08 Apr 2015 12:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12926

Actions (login required)

View Item View Item