Анегдотски фолклорни записи

Mladenoski, Ranko (2004) Анегдотски фолклорни записи. Културен живот, 49 (3). pp. 87-88. ISSN 0047-3731

[thumbnail of Ranko Mladenoski za Skazanija od Radovan P Cvetkovski.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski za Skazanija od Radovan P Cvetkovski.pdf

Download (25MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува рецензија, односно осврт за книгата со наслов „Демирхисарски и други сказанија“ од авторот Радован П. Цветковски издадена во 2003 година од страна на скопската издавачка куќа „Матица македонска“. На почетокот од трудот се приложува податокот дека станува збор за книга исполнета со 255 анегдотски фолклорни записи, односно со анегдотски сказанија. Овие народни умотворби се запишани во периодот меѓу 1996 и 1999 година од седумтесетина раскажувачи кои во основа потекнуваат од регионот на Демир Хисар, но во книгата се застапени и фолклорни записи од други делови на Македонија како што се Битола, Вранештица, Ѓавато, Жировница, Мариово, Новаци, Ресен итн. Покрај тоа, во овој труд се нагласува и тоа дека од содржински аспект во книгата се забележува едно шаренило од теми и мотиви коишто не му се непознати на македонскиот фолклор, но во оваа збирка веќе се чувствува одредена свежина или модерност во тематскиот мозаик. Во заклучокот од трудот се потенцира дека книгата „Демирхисарски и други сказанија“ од авторот Радован П. Цветковски е мошне солиден прилог кон зачувувањето и проучувањето на македонската народна книжевност.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 10 Mar 2015 10:49
Last Modified: 10 Mar 2015 10:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12889

Actions (login required)

View Item View Item