Неслучајна критика за неслучаен автор

Mladenoski, Ranko (2004) Неслучајна критика за неслучаен автор. Современост, 52 (5). pp. 148-149. ISSN 0038-5972

[thumbnail of Ranko Mladenoski za kritikata za Radovan P Cvetkovski.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski za kritikata za Radovan P Cvetkovski.pdf

Download (15MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува осврт (рецензија) за книгата со наслов „Книжевната критика за делото на Радован П. Цветковски“ што ја приреди Васил Тоциновски, а ја издаде Дирекцијата за култура и уметност од Скопје во 2004 година. Во трудот прво се нудат општи назнаки за суштинските особености на книжевната критика, како и за односот меѓу авторите, од една, и критичарите, од друга страна. Натаму во трудот се нагласува дека непристрасната критика знаеше и умееше автентично да го оцени и да го процени книжевното дело на авторот Радован П. Цветковски, како и тоа дека позитивни судови за книжевната активност на овој автор дадоа мошне реномирани критичарски имиња како што се Доне Пановски, Петар Ширилов, Видое Подгорец, Томе Арсовски, Петар Т. Бошковски, Томе Саздов, Науме Радически, Цане Андреевски и други. Во заклучокот од трудот се потенцира дека оваа книга има задача да ја сублимира критичката опсервација кон творештвото на македонскиот писател Радован П. Цветковски.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Mar 2015 12:53
Last Modified: 06 Mar 2015 12:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12856

Actions (login required)

View Item View Item