Борците и со збор

Mladenoski, Ranko (2004) Борците и со збор. ЛИК, „Нова Македонија“, 60 (20375). p. 14. ISSN 0350-4298

[thumbnail of Ranko Mladenoski za Gemidziski poraki od Tocinovski.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski za Gemidziski poraki od Tocinovski.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува рецензија за книгата со наслов „Гемиџиските пораки“ од авторот Васил Тоциновски, објавена во 2004 година од издавачот „Друштво за наука и уметност“ од Велес. Уште на почетокот од трудот се нуди податокот дека оваа книга се состои од текстови во кои авторот се навраќа кон дејците од македонската книжевна историја во периодот од втората половина на 19 век па сè до шеесеттите години на 20 век како што се Кочо Рацин, Коле Неделковски, Ганџо Хаџи Панзов, Георги Палашев, Вестала Тимчева, Љубомир Весов, Илија Кушев, Александар Панов, Ѓошо П. Бојаџиев, Коце Ванов, Васил Ѓоргов и Димче Тоциновски. Покрај ова, во овој труд се нудат и кратки описи на одреден број текстови од оваа книга на Тоциновски како што се, на пример, оние за Кочо Рацин. Во заклучокот од трудот се нагласува дека книжевно-историското дело на Васил Тоциновски со наслов „Гемиџиските пораки“ е книга за Македонците кои за слободата се бореле со пушка, но и со збор.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Mar 2015 12:51
Last Modified: 06 Mar 2015 12:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12854

Actions (login required)

View Item View Item