Книга за гордите и непокорни Македонци

Mladenoski, Ranko (2004) Книга за гордите и непокорни Македонци. Спектар, 22 (43-44). pp. 245-249. ISSN 0352-2423

[thumbnail of Ranko Mladenoski recenzija za Vreme minato i segasno od Tocinovski.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski recenzija za Vreme minato i segasno od Tocinovski.pdf

Download (22MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува осврт (рецензија) за книгата со наслов „Време минато и сегашно“ од авторот Васил Тоциновски објавена во 2002 година како проект на Институтот за македонска литература во Скопје. На почетокот од оваа рецензија се наведуваат деветте автори за кои Тоциновски пишува во неговата книга, а тоа се Арсени Јовков, Димитар Г. Молеров, Кочо Молеров, Сребро Јанакиев, Владимир Ковачев, Никола Хр. Дренков, Атанас Трендафилов, Христо Стојков и Ангел Каратанчев. Станува збор за македонски автори кои творат во времето на Илинден и во периодот меѓу двете светски војни. За некои од нив Тоциновски во оваа книга приложува и по неколку посебни текстови каков што е, на пример, Арсени Јовков за кого авторот нагласува дека е „борец со пушка и воин со збор“. Покрај тоа што во книгата се нудат опширни биографски податоци за авторите, Тоциновски нуди и интерпретација на бројни нивни книжевни дела како што се песни, драми, раскази и друго. Во заклучокот од овој труд се потенцира дека книгата „Време минато и сегашно“ на Васил Тоциновски е уште еден негов придонес кон збогатувањето на трезорот на македонската литературна историја.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Mar 2015 12:52
Last Modified: 06 Mar 2015 12:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12851

Actions (login required)

View Item View Item