Детерминирање на туристичките настани во Источниот регион на Република Македонија

Jakovlev, Zlatko and Koteski, Cane and Petrevska, Biljana and Serafimova, Mimoza and Boskov, Tatjana and Zezova, Aleksandra and Apostolov, Mico and Josheski, Dushko and Paceskoski, Vlatko and Namicev, Petar (2015) Детерминирање на туристичките настани во Источниот регион на Република Македонија. [Project] (Submitted)

[thumbnail of Proekt FTBL-Zlatko_Jakovlev.pdf]
Preview
Text
Proekt FTBL-Zlatko_Jakovlev.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Денешниве услови во кои се наоѓа Република Македонија можат да се окарактеризираат како неповолни, во поглед на нејзината економска развиеност. Секоја земја, па така и нашава треба да ги искористи своите компаративни предности, своите потенцијали за да доживее економска експанзија. Настаните се интегрален дел на туризмот, но и нераскинлив дел со човечката цивилизација. Значи настаните се глобален феномен кои се повеќе добиваат на значење низ индустријата на евентите. Нашата држава, а и источниот регион иако имаат културно наследство, традиција, историја сепак до сега не го искористиле настанот како можност за брендирање на дестинацијата.
Настаните имаат големо влијание врз секој сегмент од човековиот живот, во економскиот, опшествениот, културниот и политичкиот. Причината поради која туристичките настани се се повеќе популарни лежи во тоа што тие произведуваат многу позитивни ефекти и оптимални крајни резултати за целото општество. Ова истражување има цел да одредени теоретски сознанија ги прилагоди на настанот како туристичкиот производ во општини на источниот регион на Р. Македонија, кои до сега не се познати како туристички дестинации во нашава држава.

Item Type: Project
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Zlatko Jakovlev
Date Deposited: 24 Feb 2015 14:44
Last Modified: 24 Dec 2018 13:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12814

Actions (login required)

View Item View Item