Менаџментот во одбраната и успешното владеење во демократиите

Dojcinovski, Metodija and Ackoski, Jugoslav (2012) Менаџментот во одбраната и успешното владеење во демократиите. Современа македонска одбрана, 12 (25). pp. 81-88. ISSN 1409-8199

[thumbnail of Sovremena-makedonska-odbrana-br_23.pdf]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br_23.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview

Abstract

Освен од внатрешните фактори на влијанија, успешното владеење во голема
мера зависи и од безбедносната состојба на национално, на регионално и на глобално
рамниште, каде значајно место заземаат заканите, ризиците и опасностите, при што
се создава широк фронт на соработката со останатите сектори во спроведувањето
на стратегиските анализи. Различните категории на изготвувањето на процените
за безбедност, опфаќаат димензии кои се однесуваат на физичките, технолошките,
економските, социјалните и културните, правните, моралните, етничките, политичките и
воените аспекти.
Трудот потенцира карактеристи на функционирањето на одбранбениот сектор во
целина, како и специфичности на министертствата за одбрана во современиот свет, во
однос на остварување успешно владеење и ефикасен менаџмент во одбраната во поширок
безбедносен контекст.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Metodija Dojcinovski
Date Deposited: 23 Feb 2015 10:58
Last Modified: 23 Feb 2015 10:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12774

Actions (login required)

View Item View Item