Сајбер криминал и заштита на дигиталните податоци во компјутерските мрежи

Ackoski, Jugoslav and Dojcinovski, Metodija (2011) Сајбер криминал и заштита на дигиталните податоци во компјутерските мрежи. Современа македонска одбрана. pp. 77-94. ISSN 1409-8199

[thumbnail of Sovremena-makedonska-odbrana-br_21.pdf]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br_21.pdf - Published Version

Download (3MB) | Preview

Abstract

Појавата на новите облици на кримина како резултат на развојот на
информациско-комуникациската технологија, преставува предизвик на современото
општевство. Тоа значи дека во иднина ќе треба да се вложуваат големи напори со
кои ќе може се спречи остварување на целта на сајбер-криминалот. Предводници во
спречувањето на извршителите на овие дела, пред сè треба да бидат институциите
на системот кои ја разработуваат проблематиката на сајбер-криминалот. Слободно
може да се констатира дека сајбер-криминалот, со своите каракеристики во иднина ќе
претставува облик, кој ќе ја зазема водечката позиција во однос на останатите облици
на криминал. Наведената констатација се темели на брзиот развој на инфомациско-
комуникациската технологија бидејќи сите позитивни придобивки од технологијата
еднакво кореспондираат со негативните. Во трудот се презентирани основите за
сајбер-криминалот и заштитата на дигиталните податоци во компјутерски мрежи, со
цел да се даде придонес во справувањето со овој модерен облик на криминал.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Metodija Dojcinovski
Date Deposited: 23 Feb 2015 10:55
Last Modified: 23 Feb 2015 10:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12773

Actions (login required)

View Item View Item