Трговија со конвенционалното оружје како глобален предизвик

Petreski, Drage and Smileski, Rose and Dojcinovski, Metodija (2010) Трговија со конвенционалното оружје како глобален предизвик. Современа македонска одбрана. pp. 75-84. ISSN 1409-8199

[thumbnail of Sovremena-makedonska-odbrana-br_20.pdf]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br_20.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Светот денеска е преокупиран со процесите на глобализацијата во
сите области на животот, при што дел од тие процеси се одвиваат видливо со
наше учество и влијание во секојдневниот живот, додека друг дел се одвива како
светски процес независно од нашите ставови, нашето делување и размислување.
Процесите на глобализација не можат да ги заобиколат политичките, економските,
социјалните и безбедносните системи, само е прашање со која динамика и со која
големина тие ќе се реализираат. Брзината на глобализација на производството и
трговијата на оружје, сериозно го игнорира хуманиот момент и стратегиските
консеквенци на глобалното ширење на оружјето. Профитот е вистинскиот
предизвик на воената индустрија кој влијае на одлуките за продажба и извоз на
оружје, пречокорувајќи ги политичките средства на меѓународните институции за
одржување на стабилноста, мирот, промовирањето на човековите права и демо­
кратија.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Metodija Dojcinovski
Date Deposited: 23 Feb 2015 10:41
Last Modified: 23 Feb 2015 10:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12771

Actions (login required)

View Item View Item