Органско производство на пролетен овес: потребни сортни карактеристики

Spasova, Dragica and Spasov, Dusan and Ilievski, Mite and Atanasova, Biljana and Burovska, Adrijana (2015) Органско производство на пролетен овес: потребни сортни карактеристики. [Project] (Submitted)

[thumbnail of Проект- УГД.pdf]
Preview
Text
Проект- УГД.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

При одгледувањето на различни сорти и популации овес во Р. Македонија, ќе Ни биде овозможено да ги утврдиме разликите на морфолошките, биолошките и производствените карактеристики на испитуваните популации и сорти, при услови на органското производство.
Во испитување ќе бидат вклучени најновите хрватски сорти и македонски популации пролетен овес и сорти пролетен овес од Србија. Хрватски сорти: барања, истра, купа и мура; Македонски популации: кривогаштани, требеништа, кучевиште; сорти од Србија: рајац, славуј и ловќен.
На површините на УГД Земјоделски факултет во Струмица, ќе бидат поставени полски опити по случаен блок систем во четири повторувања, со димензија на основна парцелка од 5 m2, 10 реда во парцелка на растојание од 10 cm ред од ред при органско производство.
Со анализата на испитуваните сорти и популации и нивните карактеристики, може да се утврди која сорта и популација е најсоодветна за органско производство за овој или други производни реони со слични почвено-климатски услови, кои ќе бидат најпогодни и ќе гарантираат високо и сигурно производство.

Item Type: Project
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Biljana Atanasova
Date Deposited: 23 Feb 2015 12:40
Last Modified: 23 Feb 2015 12:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12765

Actions (login required)

View Item View Item