Самоубиствените напади-новото лице на тероризмот

Dojcinovski, Metodija and Petreski, Drage and Gjozo, Kemo (2010) Самоубиствените напади-новото лице на тероризмот. Современа македонска одбрана. pp. 85-97. ISSN 1409-8199

[thumbnail of Sovremena-makedonska-odbrana-br_20.pdf]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br_20.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Трудот укажува на значењето, опасноста и активностите неопходни
за целосно детерминирање на појавата од асиметричните закани, олицетворени во
новото лице на тероризмот – самоубиствените напади. Целта на трудот е да фрли
критички поглед врз условите за создавање на етиолошките и феноменолошките
карактеристики, да укаже на неговите уништувачки перспективи, масовноста,
медиумската кампања, како и напорите на меѓународната заедница за негово
спротивставување. Содржината на трудот не навлегува во деталите и во
опасната замка на вовлекување на емоциите и предрасудите при анализата на
самоубиствените терористички напади, туку низ куси компаративни анализи,
укажува на согледување на реалните околности во кои живееме, влијанието на
глобалните промени, како и заштитата на човечката популација и животната
средина. Во завршниот дел дефинирани се моделите за понатамошно дејствување
од страна на меѓународната заедница и развиениот свет.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Military Academy
Depositing User: Metodija Dojcinovski
Date Deposited: 19 Feb 2015 13:48
Last Modified: 19 Feb 2015 13:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12742

Actions (login required)

View Item View Item