Трговија со конвенционалното оружје како глобален предизвик

Petreski, Drage and Smileski, Rose and Dojcinovski, Metodija and Gjozo, Kemo (2013) Трговија со конвенционалното оружје како глобален предизвик. Современа македонска одбрана. pp. 75-84.

[thumbnail of Sovremena-makedonska-odbrana-br_20.pdf]
Preview
Text
Sovremena-makedonska-odbrana-br_20.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Светот денеска е преокупиран со процесите на глобализацијата во
сите области на животот, при што дел од тие процеси се одвиваат видливо со
наше учество и влијание во секојдневниот живот, додека друг дел се одвива како
светски процес независно од нашите ставови, нашето делување и размислување.
Процесите на глобализација не можат да ги заобиколат политичките, економските,
социјалните и безбедносните системи, само е прашање со која динамика и со која
големина тие ќе се реализираат. Брзината на глобализација на производството и
трговијата на оружје, сериозно го игнорира хуманиот момент и стратегиските
консеквенци на глобалното ширење на оружјето. Профитот е вистинскиот
предизвик на воената индустрија кој влијае на одлуките за продажба и извоз на
оружје, пречокорувајќи ги политичките средства на меѓународните институции за
одржување на стабилноста, мирот, промовирањето на човековите права и демо­
кратија.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Metodija Dojcinovski
Date Deposited: 19 Feb 2015 13:44
Last Modified: 19 Feb 2015 13:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12741

Actions (login required)

View Item View Item