Апликација на географските информациски системи (ГИС) во воените симулации во одбраната

Petrovski, Aleksandar and Angelevski, Slavko and Iliev, Andrej (2011) Апликација на географските информациски системи (ГИС) во воените симулации во одбраната. Современа македонска одбрана (21). pp. 65-76. ISSN 1409-8199

[thumbnail of Trud 7 - Slavko Angelevski.pdf]
Preview
Text
Trud 7 - Slavko Angelevski.pdf

Download (154kB) | Preview
[thumbnail of Trud 7 - Sovremena-makedonska-odbrana-br_21.pdf]
Preview
Text
Trud 7 - Sovremena-makedonska-odbrana-br_21.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Една од најважните технологии на денешнината е глобалното поврзување на луѓето од целиот свет заради брзата размена на информации, знаења, достигнувања и координација на работата. Поврзувањата од ваков тип се одвиваат во сите видови на човековите активности: во науката, техниката, уметноста, економијата, одбраната и сл.
Можноста за брз пристап до информациите, како и нивната брза размена денес е толку стандардна работа што оние кои еднаш ќе започнат да ги користат тие услуги тешко можат да ја замислат натамошната работа без нив. Управувањето со просторот како единствена алтернатива за воспоставување на поднослива рамнотежа меѓу растечките демографски потреби и ограничените природни ресурси, меѓу другото бара брза и ефикасна инвертаризација, валоризација, обработка, селективно прикажување и користење на масовни ГИС низ продлабочената анализа на најновите теоретски и апликативни достигнувања во развојот на информатичката технологија.
Низ овој труд успешно се докажува дека ГИС технологијата поседува револуционерни можности за обезбедување на квалитетни информации кои се неопходни во процесите на планирањето и уредувањето на просторните системи за воени потреби, а со самото тоа директно влијаат врз безбедносните системи во целост.
ГИС во одбраната и понатаму се најефикасен начин за постигнување на проектираните цели во сите домени на современото одбранбено организирање. Овие системи се доста погодни за интегрирање на голем број информации од цивилниот сектор со воените информации на различни (селективни) рамништа со што на најдобар начин се уриваат вештачките бариери меѓу воените и цивилните работи кои досега првенствено произлегуваа

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Slavko Angelevski
Date Deposited: 20 Feb 2015 11:31
Last Modified: 20 Feb 2015 11:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12718

Actions (login required)

View Item View Item