Примена на симулации во процесот на планирање и подготовка на воени единици за мисија

Angelevski, Slavko and Milenkovski, Zoran (2011) Примена на симулации во процесот на планирање и подготовка на воени единици за мисија. Современа македонска одбрана (22). pp. 59-70. ISSN 1409-8199

[thumbnail of Trud 6 - Slavko Angelevski.pdf]
Preview
Text
Trud 6 - Slavko Angelevski.pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Trud 6 - Sovremena-makedonska-odbrana-br_22.pdf]
Preview
Text
Trud 6 - Sovremena-makedonska-odbrana-br_22.pdf

Download (14MB) | Preview

Abstract

Во трудот e согледана важноста од користењето на современи софтверски пакети за симулациска поддршка на процесот за планирање и подготовки на воените единици што се испраќаат во меѓународни мисии во странство. Презентирана е симулација на процесот на распоредување на воени единици со користење на симулацискиот софтверски пакет Logistics Functional Area Services – LOGFAS, односно неговата компонента Allie Deployment and Movement System - ADAMS. Најнапред, врз база на претпоставено сценарио изготвени се базите на податоци за реализација на симулацијата. Потоа, изведена е симулацијата заедно со изработка на детален план за распоредување и автоматска детална синхронизација на распоредот за превезување. На крајот, извршена е анализа на добиените резултати од симулацијата.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Slavko Angelevski
Date Deposited: 20 Feb 2015 11:30
Last Modified: 25 Apr 2017 13:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12717

Actions (login required)

View Item View Item