Примена на научни методи во процесот на донесување воени одлуки

Angelevski, Slavko (2012) Примена на научни методи во процесот на донесување воени одлуки. Процесот на планирање и донесување одлуки во современите операции – Каде сме денес, а каде треба да бидеме утре?. pp. 18-23. ISSN 978-9989-2851-1-0

[thumbnail of Trud 5 - Slavko Angelevski.pdf]
Preview
Text
Trud 5 - Slavko Angelevski.pdf

Download (72kB) | Preview
[thumbnail of Trud 5 - Zbornik na trudovi od Konferencijata  „MILCON’12“.pdf]
Preview
Text
Trud 5 - Zbornik na trudovi od Konferencijata „MILCON’12“.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во процесот на донесување воени одлуки треба да се интегрира примената на научни методи, базирани врз системското инженерство, операциските истражувања и моделирањето и симулациите, како корисни алатки за предвидување и донесување на ефикасни, флексибилни и економични одлуки базирани врз расположливите ресурси. На ваков начин може да се создадат услови за компонирање на безбедносни сили што ќе поседуваат поголем потенцијал за одговор и адаптација кон неизвесните идни безбедносни загрозувања.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Slavko Angelevski
Date Deposited: 20 Feb 2015 11:29
Last Modified: 20 Feb 2015 11:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12715

Actions (login required)

View Item View Item