Глобализацијата денес - Дали "локалното" е новото "глобално"?

Krsteva, Marija (2013) Глобализацијата денес - Дали "локалното" е новото "глобално"? Годишен зборник 2013 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 4. pp. 109-113. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Referat.pdf]
Preview
Text
Referat.pdf

Download (218kB) | Preview

Abstract

Целта на оваа анализа е да се проследи растечкото влијание и трендот на глобализацијата денес. Иако глобализацијата како општествен, културен и економски феномен особено беше популаризиран во последните две децении, нeјзиниот зародиш е далеку поодамна. Во 60-тите и 70-тите години од минатиот век глобализацијата стана реалност, особено во западниот свет. Тоа е период на зголемена политичка и економска меѓузависност. Настаните надвор, започнаа да имаат влијание дома и обратно. Како резултат на тоа и односите меѓу народите и државите станаа зависни од меѓусебното влијание. Глобализацијата до одредена мера е дејствуавње на далечина. Она што се случува е рапидна компресија на просторот и времето. Познатиот американски писател и новинар Томас Л. Фридман во својата книга Светот е рамен, прави сеопшта анализа на историскиот контекст, и почнувајќи од моментот кога Колумбо прв пат стапнува во Новиот свет па до денес, може да се издвојат три главни периоди на глобализација. Секој од овие периоди користи различни инструменти на дејствување што произлегуваат едни од други

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Krsteva
Date Deposited: 18 Feb 2015 08:56
Last Modified: 04 Aug 2015 13:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12689

Actions (login required)

View Item View Item