Ориентациона програма за педагошко образование на родители

Petrovska, Sonja (2007) Ориентациона програма за педагошко образование на родители. Воспитание - списание за образовна теорија и практика (8-9). pp. 41-47. ISSN 1857-5331

[thumbnail of DOC002 (3).pdf]
Preview
Text
DOC002 (3).pdf

Download (527kB) | Preview

Abstract

Актуелноста на проблемот - педагошко образование на родителите произлегува од утврденото значење на семејството во процесот на социјализацијата и воспитувањето на децата и младите, односно од сфаќањето дека семејството е општествена микро група која училиштето задолжително мора да ја ангажира како постојан и рамноправен соработник заради ефективно и ефикасно остварување на своите цели и задачи. Во тој контекст една од значајните образовни активности на училиштето е советодавната работа со родителите на учениците. Во трудот се презентирани основни карактеристики на еден модел на програма за образование на родители произлезен како резултат на наши поопсежни истражување на проблемот - семејството, училиштето и воспитанието на децата.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Sonja Petrovska
Date Deposited: 13 Feb 2015 13:37
Last Modified: 13 Feb 2015 13:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12654

Actions (login required)

View Item View Item