Семејството и семејните вредности во глобалниот свет

Iliev, Krste and Pop Zarieva, Natalija (2014) Семејството и семејните вредности во глобалниот свет. In: Прва меѓународна научна конференција на тема: „Општествена промена во глобалниот свет“, 11-13 Sept 2014, Stip, Republic of Macedonia.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Program-Social change in the global world.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Program-Social change in the global world.pdf

Download (666kB) | Preview
[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Konferencii_Praven_СЕМЕЈСТВОТО И СЕМЕЈНИТЕ ВРЕДНОСТИ ВО ГЛОБАЛНИОТ СВЕТ.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_natalija.popzarieva_Desktop_Konferencii_Praven_СЕМЕЈСТВОТО И СЕМЕЈНИТЕ ВРЕДНОСТИ ВО ГЛОБАЛНИОТ СВЕТ.pdf

Download (456kB) | Preview

Abstract

Прашањето дали има ерозија на семејните вредности во светот е комплексно и варира од еден до друг регион на светот. За истото да биде потемелно одговорено би се задржале само на земјите со таканаречена јудео - христијанска традиција (т.н. западна цивилизација). Овој труд нуди хронолошки преглед на карактеристиките на семејните вредности во овие земји, со осврт и споредба со сегашната ситуација во истите. Се осврнуваме на влијанието на црквата, религијата и библијата како столбови на кои почива јудео - христијанска традиција во овие земји. Исто така ќе се обидеме да дадеме одговор на прашањето дали, кога и како почнало намалувањето на влијанието на истите, и дали тоа постепено довело до ерозија на семејните/моралните вредности. Посебно ќе се осврнеме на влијанието од ренесансата, хуманизмот, романтизмот, индустријализацијата, Дарвиновата теорија за еволуцијата, модернизмот, новодобското и хипи движењето. Трудот нуди и анализа на двата доминантни политички системи на 20ти век во т.н. западна цивилизација, капитализмот и комунизмот, врз семејните вредности. Исто така нуди и осврт на тековните различни погледи на тоа што претставуваат денес семејните вредности од конзервативен и либерален светоглед. Истите погледи ќе бидат споредени со вековната традиција во овие земји, сето поддржано со настани, личности и морални поуки од библијата и од литературата од западната цивилизација коишто служеле/ служат како основа за тоа како би требало/ не би требало да се однесуваат сегашните/идните генерации за зачувување на досегашните цивилизациски придобивки .

Клучни зборови:семејни вредности, ерозија, западна цивилизација, конзерватизам, либерализам, Хуманизам, Романтизам, Новодопски движења

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natalija Pop Zarieva
Date Deposited: 11 Feb 2015 10:56
Last Modified: 04 Aug 2015 10:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12620

Actions (login required)

View Item View Item