Транспортот на лица како ургентна состојба во работата на еден анестетичар

Jovancevska, Daniela and Panova, Gordana and Panova, Blagica (2014) Транспортот на лица како ургентна состојба во работата на еден анестетичар. In: Simpozium sa megunarodnim ucescem Udruzenja anesteticara u BIH, 18-20 Apr 2014, Bihac, BiH. (Unpublished)

[thumbnail of apstr-daniela.pdf]
Preview
Text
apstr-daniela.pdf

Download (270kB) | Preview
[thumbnail of Транспортот на лица како ургентна состојба  во работата на еден анестетичар.pdf]
Preview
Text
Транспортот на лица како ургентна состојба во работата на еден анестетичар.pdf

Download (307kB) | Preview
[thumbnail of Doc01.pdf]
Preview
Text
Doc01.pdf

Download (670kB) | Preview

Abstract

Транспорт на повредени деца со себе носи ризик од влошување на клиничката состојба. Состојба на пациентите за време на транспортот може да се влоши поради прогресија на основната болест, физички стрес предизвикани од транспортот или процедури применуваат пред или за време на превозот. Мора да се поседува комплетна опрема за транспорт, која може да обезбеди соодветна континуирана интензивна терапија во текот на целиот транспорт. Анестезија за дијагностички процедури и постапки бара познавање на самите постапки, внимателна и сеопфатна подготовка и соодветна опрема за да одговори соодветно при загрозување на состојбата и животот на детето.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 11 Feb 2015 09:19
Last Modified: 04 Aug 2015 10:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12601

Actions (login required)

View Item View Item