Професионални стандарди на новинарската професија

Majhosev, Andon (2014) Професионални стандарди на новинарската професија. Годишен зборник на Правен факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 4 (4). pp. 205-216. ISSN 1857-8713

[thumbnail of ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ НА НОВИНАРСКАТА ПРОФЕСИЈА.pdf]
Preview
Text
ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ НА НОВИНАРСКАТА ПРОФЕСИЈА.pdf

Download (683kB) | Preview

Abstract

Новинарството како јавна професија е тешка и одговорна. Неговото функционирање се заснова на определени професионални стандарди, кои новинарите треба стриктно да ги почитуваат. Предмет на овој труд се основните професионалните стандарди на новинарската професија кои се универзални и задолжителни. Во трудот ќе се фокусираме на најважните професионални стандарди на новинарската професија кои се регулирани во Етичкиот кодекс на новинарите. Како фундаментални професионални стандарди на кои ние ќе се задржиме се: слободата на изразување, слободата на критика, вистината, точноста, чесноста, чување на приватноста, чувањето на изворот на информација, недискриминацијата, стручност, компетентност и одговорност и други.
Клучни зборови: слобода на изразување, слобода на критика, вистина, точност, чесност, одговорност, непристрасност, независност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 29 Jun 2015 13:02
Last Modified: 05 Aug 2015 06:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12581

Actions (login required)

View Item View Item