Европски и регионални искуства во делот на транспортната политика

Stojanovska-Stefanova, Aneta and Atanasoski, Drasko (2014) Европски и регионални искуства во делот на транспортната политика. 656:340.13(497.7:4-672ЕУ) . Печатница 2ри Август - Штип. ISBN 978-608-4662-28-0

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_aneta.stojanovska_Desktop_Kniga Evropski FINAL.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_aneta.stojanovska_Desktop_Kniga Evropski FINAL.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Транспортот е витален крвоток на секое општество, на секоја држава и на светот во глобални рамки.
Благодарение на транспортот функционалноста на државите во голем дел е поедноставена.
Токму затоа носителите на власта во локални, регионални и меѓународни рамки се насочени кон развој на стратегии и проекти кои првенствено ќе ја одржуваат транспортната инфраструктура, но и кон проекти кои нудат развој на нови проекти, поврзување на нови места, зголемување на комуникацијата, притоа водејќи грижа за заштита на животната средина.
Во европски рамки, Европската Унија преку Директоратот за Транспорт им овозможува на државите членки имплементација на витални транспортни проекти, согласно усогласената рамка.
Државите пак, кои имаат аспирација за полноправно члеснтво, како што е случајот со Република Македонија, вршејќи апроксимација на домашната со европската легислатива, ја потврдуваат својата темелна определба за спроведување на европските политики во транспортниот
сектор.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Aneta Stojanovska
Date Deposited: 10 Feb 2015 10:17
Last Modified: 17 Aug 2015 11:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12556

Actions (login required)

View Item View Item