Практикување на медицина и стоматологија базирана на докази

Zdravkovska, Milka and Zisovska, Elizabeta and Taleski, Vaso and Markovski, Velo and Handziski, Zoran and Jovevska, Svetlana (2014) Практикување на медицина и стоматологија базирана на докази. In: Научен симпозиум: Медицина и стoматологија базирана на докази, 18 Oct 2014, Stip, Republic of Macedonia.

[thumbnail of Симпозиум-октомври 2014,Штип.pdf]
Preview
Text
Симпозиум-октомври 2014,Штип.pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Zdravkovska M. -Simpozium okto. 2014-Med. i stom.bazirani na dokazi-RE.pdf]
Preview
Text
Zdravkovska M. -Simpozium okto. 2014-Med. i stom.bazirani na dokazi-RE.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Медицина/стоматологија базирана на докази претставува совесно, експлицитно и одговорно користење на моментално најдобриот доказ што ќе помогне да се донесе одредена одлука при лекувањето и грижата за индивидуален пациент (Sackett DL,BJM,1996). Доказите се делат на внатрешни и надворешни. Внатрешните докази се темелат на знаењето на лекарот/стоматологот стекнато при неговото образование и континуирано усовршување, како и на искуството од секојдневната практика. Надворешните докази се информации добиени од литературата – во прв ред примарната литература. Постојат различни видови на надворешни докази во зависност од тоа со која методологија, односно, со кој тип/ дизајн на студија се добиени, а достапни се при користење на се поголемиот број на биомедицинските бази на податоци.
Практикување на медицина/стоматологија базирана на докази претставува интегрирање на индивидуалното знаење и клиничкото искуство, со моментално најдобриот доказ според светската литература при индивидуалниот пристап кон пациентот. Корист од ваквото практикување имаат и пациентите и лекарите и целиот здравствен систем.
Во трудот ќе бидат презентирани епидемиолошките методи кои се основа во научно-истражувачката работа, можните дизајни на студии и прашањата на кои тие треба да одговорат, како и стратегијата за пребарување на литература при практикување на медицина/стоматологија базирана на докази.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Milka Zdravkovska
Date Deposited: 24 Feb 2015 09:18
Last Modified: 10 Jul 2015 06:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12467

Actions (login required)

View Item View Item