Улога на медицинската сестра при лекување на болен со епидурален хематом

Panova, Gordana (2014) Улога на медицинската сестра при лекување на болен со епидурален хематом. Симпозиум со меѓународно учество Медицинските сестри/акушерки: Сила за промени „Ресурс од витално значење за здравјето“.

[thumbnail of ZBORNIK ZMSTAM.pdf]
Preview
Text
ZBORNIK ZMSTAM.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of УЛОГА НА МЕДцел-ИЦИНСКАТА СЕСТРА ПРИ ЛЕКУВАЊЕ НА БОЛЕН СО ЕПИДУРАЛЕН ХЕМАТОМ.pdf]
Preview
Text
УЛОГА НА МЕДцел-ИЦИНСКАТА СЕСТРА ПРИ ЛЕКУВАЊЕ НА БОЛЕН СО ЕПИДУРАЛЕН ХЕМАТОМ.pdf

Download (678kB) | Preview

Abstract

Во денешно време се забележува се поголема застапеност на заболувањата на церебро-васкуларниот систем,кои заземаат значајно место од своја страна во морбитетот и морталитетот на населението.
Цел: да се покаже застапеноста на еподуралните хематоми,ретроградно за 2години,која ќе се анализира од аспект на појава во одреден временски период, како и влијанието на полот и возраста врз појавата на овој тип на заболување. Да се прикаже фрекфенцијата и значењето на болните со епидурален хематом во вкупниот морбитет и морталитет во Република Македонија.Да се истакне улогата на медицинската сестра во предоперативна подготовка кај болните кои се подложени на оперативно лекување.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 05 Feb 2015 11:38
Last Modified: 05 Aug 2015 10:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12423

Actions (login required)

View Item View Item