Улога на медицинска сестра во нега на дијабетично стопало

Panova, Gordana and Sumanov, Gorgi and Jovevska, Svetlana and Gazepov, Strahil and Panova, Blagica and Panov, Nenad (2014) Улога на медицинска сестра во нега на дијабетично стопало. Симпозиум со меѓународно учество Медицинските сестри/акушерки: Сила за промени „Ресурс од витално значење за здравјето“.

[thumbnail of ZBORNIK ZMSTAM.pdf]
Preview
Text
ZBORNIK ZMSTAM.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of цел-УЛОГА НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВО НЕГА НА ДИЈАБЕТИЧНО СТОПАЛО.pdf]
Preview
Text
цел-УЛОГА НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВО НЕГА НА ДИЈАБЕТИЧНО СТОПАЛО.pdf

Download (264kB) | Preview

Abstract

Дијабетично стопало е една од многуте компликации на дијабетес, и претставува збир од коскени и мекоткивни промени во нозете кај дијабетични пациенти.Цел:рана превенција на причинате и појавата на исхемија и невропатија (заболувања на нервите и недостаток на крв во стопалота поради заболувања на артериите на нозете), која понатаму може да се искомплицира со инфекцијата.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 05 Feb 2015 11:37
Last Modified: 06 Aug 2015 08:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12422

Actions (login required)

View Item View Item