Нега кај деца болни со β-таласемија

Panova, Gordana and Sumanov, Gorgi and Jovevska, Svetlana and Gazepov, Strahil and Panova, Blagica (2014) Нега кај деца болни со β-таласемија. Симпозиум со меѓународно учество Медицинските сестри/акушерки: Сила за промени „Ресурс од витално значење за здравјето“.

[thumbnail of ZBORNIK ZMSTAM.pdf]
Preview
Text
ZBORNIK ZMSTAM.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of цел-НЕГА КАЈ ДЕЦА  БОЛНИ СО 1.pdf]
Preview
Text
цел-НЕГА КАЈ ДЕЦА БОЛНИ СО 1.pdf

Download (316kB) | Preview

Abstract

Хемоглобинските нарушувања се наследни, генетски болести што ги содржат главно болеста на српестите клетки и таласемиите, кои се одговорни за високата стапка на родени заболени со генетска болест.Таласемиите се хетерогена група на хемоглобински нарушувања при кои производството на нормалниот хемоглобин е делумно или целосно нарушено како резултат на нарушената синтеза на една или повеќе глобински вериги.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 05 Feb 2015 11:36
Last Modified: 06 Aug 2015 08:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12420

Actions (login required)

View Item View Item