Улога на медицинската сестра – едукација на пациенти со дијабет

Panova, Gordana and Sumanov, Gorgi and Panova, Blagica and Panov, Nenad and Gazepov, Strahil (2014) Улога на медицинската сестра – едукација на пациенти со дијабет. In: Прва Интернационална конференција на Високите школи и факултети од областа на сестринството, 30-31 May 2014, Bitola, R.Macedonia.

[thumbnail of Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf]
Preview
Text
Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf

Download (579kB) | Preview
[thumbnail of 122-УЛОГА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА.pdf]
Preview
Text
122-УЛОГА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА.pdf

Download (634kB) | Preview

Abstract

Дијабетесот е значаен ризик фактор за морбидитет и морталитет од артеросклероза и од не адетермираните болести- коронарната артериска болест и цереброваскуларната болест. Причината за смрт кај болните со дијабетес во 75% случаи се кардиоваскуларните заболувања. Околу 200 милиони луѓе во светот имаат дијабетес, а во Република Македонија околу 45 000 жители. Во развиените земји, со добра гликорегулација и отстранување на ризик-факторите, успеано е да се продолжи периодот на настанување на васкуларни компликации од дијабетесот. Во Република Македонија просечно време на траење на дијабетесот до настанување на васкуларни компликации е 9-10 години, што е прилично пократко од состојбата на развиените земји. Цел: трудот има за цел да ги прикаже бројот на лежечки пациенти со дијабетес на Одделението за Интерни болести-КЦ-Штип во периодот од 2009 до 2013 година и бројот на лежечки пациенти со следните компликации:кетоацидоза,нефропатија,невропатија, периферни ангиопатии и ретинопатии.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 05 Feb 2015 11:27
Last Modified: 06 Aug 2015 08:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12409

Actions (login required)

View Item View Item