Сепса

Panova, Gordana and Zdravkova, Vaska and Panova, Blagica and Gazepov, Strahil and Sumanov, Gorgi (2014) Сепса. In: Прва Интернационална конференција на Високите школи и факултети од областа на сестринството, 30-31 May 2014, Bitola, R.Macedonia.

[thumbnail of Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf]
Preview
Text
Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf

Download (579kB) | Preview
[thumbnail of 120-сепса.pdf]
Preview
Text
120-сепса.pdf

Download (362kB) | Preview

Abstract

Поголем дел од случаите на сепса се јавуваат како резултат на инфекција на уринарниот тракт,белите дробови или перитонеумот. Други извори на инфекција вклучуваат сепса на кожата, меките ткива и централниот нервен систем. Околу 50% од случаите на сепса се предизвикани од грам- негативни бактерии,а помалку од 50% се предизвикани од грам- позитивни бактерии. Поретки причини за сепса се габични инфекции и вируси, како што се ХИВ и протозоите .Цел: Статистичките извештаи за бројот на заболени од сепса, зголемениот морбидитет, морталитет и причините за нивната појава беа доволен поттик со овој труд да дадам придонес во кој било сегмент од проблематиката поврзана со ова заболување. Главна цел на трудот е дефинирање на причините за зголемениот број на заболени од сепса, нивното влијание врз пациентите и персоналот кој работи во здравствените установи. Материали и методи: За да добиеме одговор на прашањата формулирани како цел на овој труд, гo анализираме покажувањето на статистичкото движење на бројот на сепси и како се движи во Штип преку статистичката обработка на податоците. Во изработката на овој труд е применет дескриптивен метод во прибирање и обработување на податоците со табеларно прикажување на резултатите. Користени се:статистичките податоци кои ќе бидат добиени и обработени од истражувањата направени во ЈЗУ Клиничка болница – Штип.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 05 Feb 2015 11:26
Last Modified: 06 Aug 2015 09:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12407

Actions (login required)

View Item View Item