Нега на болен со кардиоваскуларни заболувања

Panova, Gordana and Panova, Blagica and Panov, Nenad and Sumanov, Gorgi and Gazepov, Strahil (2014) Нега на болен со кардиоваскуларни заболувања. In: Прва Интернационална конференција на Високите школи и факултети од областа на сестринството, 30-31 May 2014, Bitola, R.Macedonia.

[thumbnail of Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf]
Preview
Text
Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf

Download (579kB) | Preview
[thumbnail of P-119.pdf]
Preview
Text
P-119.pdf

Download (437kB) | Preview

Abstract

Кардиоваскуларните заболувања (КВЗ) се водечка причина за смрт во Република Македонија. Овој општ термин ги вклучува циркулаторните заболувања како што се мозочниот удар и коронарната артериска болест. Иако бројот на случаи на коронарна артериска болест (КАБ), којашто може да се дефинира како постепено стеснување на артериите кои го обезбедуваат срцето со крв, се намалува, таа сепак останува најчеста причина за смрт во нашата земја.Просечно 1 до 5 мажи и 1 до 6 жени умираат од КВЗ. Ова претставува околу 105 000 смртни случаи годишно.Цел: Да ги прикаже бројот на лежечки пациенти на Одделението за Интерни болести во Клиничката болница Штип, во периодот од 2009 до 2013 година, со следните заболувања: HTA; Angina pectoris; Infarctus myocardii;Arrythmia cordis; CMP chronic; Цереброваскуларни заболувања; Thromboflebitis; Пулмонална емболија и др.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 05 Feb 2015 11:25
Last Modified: 06 Aug 2015 08:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12406

Actions (login required)

View Item View Item