Реалистична македонска проза за деца и млади

Denkova, Jovanka (2014) Реалистична македонска проза за деца и млади. Универзитет „Гоце Делчев", Филолошки факултет, Штип.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Jovanka Denkova.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Jovanka Denkova.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Идејата да се систематизира литературно-теорискиот материјал во универзитетскиот учебник „Реалистична македонска проза за деца и млади“, произлезе од потребата да се направи обид на едно место да се конципираат веќе дефинираните теориски модели за пристап кон реалистичната проза/дискурс за деца и млади од современата македонска книжевност за деца и млади.
Овој учебник е наменет за студентите на втор циклус од студиската насока Македонска книжевност, каде во прв семестар како изборен предмет е Реалистична македонска проза за деца и млади.
Учебникот има 99 страници, А4 формат, содржи вкупно 27 прилози од современи македонски автори кои дел или целото свое творештво го посветиле на книжевноста за деца и млади.
Презентираниот материјал е конституиран во четири поглавја и тоа:
1. Автобиографскиот дискурс во македонската книжевност за деца и млади;
2. Дневничкиот дискурс во македонската книжевност за деца и млади;
3. Патописот како книжевен жанр во македонската книжевност за деца и млади,и
4. Епистоларниот жанр во македонската книжевност за деца и млади.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 02 Feb 2015 15:29
Last Modified: 02 Feb 2015 15:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12306

Actions (login required)

View Item View Item