Естетско продолжување на коронка во фронтална регија

Minovska, Ana (2014) Естетско продолжување на коронка во фронтална регија. In: Мултидисциплинарен пристап во современата стоматологија, 30 Nov 2014, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of Albansko drustvo-Simpozium 2014.pdf]
Preview
Text
Albansko drustvo-Simpozium 2014.pdf

Download (405kB) | Preview
[thumbnail of ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЈА (1).pdf]
Preview
Text
ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЈА (1).pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Денес, стоматолозите се повикани и одговорни да обезбедат реставрации кои се во хармонија со усните, лицето, соседните заби и здравиот пародонт. Изгледот на гингивалното ткиво кое ги опкружува забите значително учествуваат во естетиката на фронталната регија. Неправилности во симетријата и контура може во голема мера да влијаат на очекуваниот иход од стоматолошката рехабилитација. Современите стандарди ја потенцираат важноста на избегнување тераписки процедури кои ќе резултира со естетски компромис, и го нагласуваат концептот на обезбедување на пациентите со врвна естетика секогаш кога е можно.
Меѓу најчесто користените методи за постигнување на предвидлива и успешна естетска рехабилитација на насмевка е и т.н. продолжување на коронката. Оваа хируршка пастапка може да се изведе на еден заб, повеќе заби или на целата фронтална гингивална линија, се со цел, постигнување на естетски префинета насмевка.
Кога се изведува во естетската максиларна зона намерата е постигнување на идеална гингивална архитектоника која вклучува реконтурирање на тврдите и меки ткива за да се спречи нарушување на биолошката ширина.
Sine qua non на современиот стоматолошки третман е да се постиггне ефективно орално здравје, вклучувајќи ги морфо-функционалната и денеска се повеќе нагласената естетска компонента.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ana Minovska
Date Deposited: 04 Feb 2015 08:50
Last Modified: 07 Aug 2015 12:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12296

Actions (login required)

View Item View Item