Практикум по Претклиничка пародонтологија

Minovska, Ana and Petrovski, Mihajlo (2014) Практикум по Претклиничка пародонтологија. ISBN 978-608-244-099-6.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Практикум по Претклиничка пародонтологија е учебно помагало, примарно за студентите по дентална медицина за изведување на практичната настава.

Практикумот содржи 12 вежби, системтизирани и во корелација со наставната програма по предметот ПРЕТКЛИНИЧКА ПАРОДОНТОЛОГИЈА. Практикумот, исто така, изобилува со бројни
слики и графикони, сè со цел за полесно совладување и потполно разбирање на предвидениот материјал и проблематика. Во него се содржани сегменти во кои накусо и методолошки се
опишани анатомијата, хистологијата, етиологија и класификацијата на пародонталните заболувања. Посебно место опфаќа медицинската и стоматолошката анамнеза во
пародонтологијата, како и индексните системи за квантификација на заболувања. Посебни поглавја се посветени на сондирањето како дијагностичка постапка, како и на самиот пародонтален инструментариум. Студентите со помош на практикумот ќе се запознаат и со дејството на оклузалните сили на пародонтот како и со основните рентгенолошки промени кај пародонталните заболувања

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ana Minovska
Date Deposited: 03 Feb 2015 15:21
Last Modified: 08 Apr 2015 12:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12277

Actions (login required)

View Item View Item