Претклиничка пародонтологија

Minovska, Ana and Atanasovska-Stojanovska, Aneta (2014) Претклиничка пародонтологија. Универзитет „Гоце Делчев“, Штип, Македонија. ISBN 978-608-244-097-2

[thumbnail of 3_Pretklinicka Paradontologija (Uchebnik).pdf]
Preview
Text
3_Pretklinicka Paradontologija (Uchebnik).pdf

Download (8MB) | Preview

Abstract

Учебникот по Претклиничка пародонтологија е примарно наменет за студентите по дентална медицина, но истиот може да им послужи и на докторите на дентална медицина, како и специјализантите и специјалистите од областите на стоматологија.
Учебникот содржи 3 поглавја, системтизирани и согласно со наставната програма по предметот Претклиничка пародонтологија. Учебникот изобилува со бројни слики и графикони се со цел за полесно совладување и потполно разбирање на предвидениот материјал и проблематика. Во првото поглавје детално се опишани анатомохистолошките карактеристики на пародонталниот ткивен комплекс. Во второто поглавје насловено како класификација и епидемиологија на заболувањата на забопотпорниот апарат разграничени се различните типови пародонтопатии, приложена е најновата класификација на пародонталните заболувања и цитирани се најновите епидемиолошки податоци на пародонталната болест. Содржината на третото поглавје е фокусирана на етиологијата на заболувањата на забопотпорниот апарат.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ana Minovska
Date Deposited: 03 Feb 2015 15:24
Last Modified: 03 Feb 2015 15:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12273

Actions (login required)

View Item View Item