Практикум по предметот Меѓународно јавно право

Marolov, Dejan (2014) Практикум по предметот Меѓународно јавно право. ISBN 978-608-244-001-9.

Full text not available from this repository.

Abstract

Овој практикум содржи:

- 3аедничка Декларација на Mинистер-претседателот на Република Бугариjа и Претседателот на Владата на Република Македониjа

- Времената спогодба меѓу Република Грција и Република Македонија

- Прсудата на Меѓународниот Суд на Правдата (Р.Македонија против Грција)

- Спогодба за стабилизација и асоцијација меѓу Република Македонија и Европските Заедници и нејзините земји членки.

Преку користење на овој практикум студентите за време на вежби ќе можат практично да се запознаат со :

Меѓународното договорно право, односно меѓународните договори како извор на меѓународното право склучени од субјекти на меѓународното право, признавање на држави, органи за одржување на меѓународните односи, мирно решавање на споровите, работата на Меѓународниот Суд на правдата како орган на ОН и генералано со меѓународно правниот систем.
Практичните примери се одбрани со цел подобро и поконкретно запознавање на македонската надворешна политика преку нејзините органи за одржување на меѓународните односи.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 02 Feb 2015 13:58
Last Modified: 08 Apr 2015 10:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12228

Actions (login required)

View Item View Item