Професионален развој на воспитувачот (Посебен осврт на ситуацијата во Република Македонија)

Sivevska, Despina and Bocvarova, Jadranka (2014) Професионален развој на воспитувачот (Посебен осврт на ситуацијата во Република Македонија). In: X Симпозијум са међународним учешћем „Васпитач у 21 веку“, 28-29 March 2014, Висока школа за васпитаче струковних студија, Aлексинац, Србија.

[thumbnail of despina.pdf]
Preview
Text
despina.pdf

Download (498kB) | Preview

Abstract

Постојаните промени во науката, технологијата, културата, економијата, политиката, неминовно наложуваат внесување на промени во воспитанието и образованието. За да може воспитно-образовниот систем да биде усогласен со барањата на современото општество потребно е постојано унапредување на квалитетот на наставниот процес преку воведување на иновации и преку професионален развој на воспитувачите, кој се однесува на постојано развивање на нивните знаења, вештини и способности во склад со современите текови во педагошките и технолошките достигнувања.
Во трудот е укажано на потребата од квалитетен кадар во предучилишните установи, кој се треба континуирано да вложува во својот професионален развој преку различни модели на стручно усовршување. Посебен осврт во трудот е дадено на професионалниот развој на воспитувачите во предучилишните установи во Република Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: професионален развој, воспитувач, предучилишно воспитание и образование
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Despina Sivevska
Date Deposited: 01 Feb 2015 21:17
Last Modified: 02 Feb 2015 10:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12207

Actions (login required)

View Item View Item