Семејна дисфункционалност и депресија во период на адолесценција

Miloseva, Lence (2014) Семејна дисфункционалност и депресија во период на адолесценција. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 9 (19). pp. 22-24. ISSN 1857-5994

[thumbnail of medicus 19 Miloseva.pdf]
Preview
Text
medicus 19 Miloseva.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Во светската литература не постои еден теоретски пристап кој би одговорил на клучните етиолошки прашања за улогата на семејните и родителски ризик фактори за депресија во адолесценција и механизми на настанување. Во овој прегледен труд, се обидов да ги интегрирам поважните психосоцијални ризик фактори поврзани со адолесцентната депресија. Сепак, во заклучокот, она што го сметам за најважно, покрај неопходноста од комплементарен и интегриран пристап, е неопходност од јакнење на развојно психолошката и психопатолошката перспектива во истражување и објаснување на етиологијата, појавувања, одржувања и повторувања на депресијата во адолесценција. Исто тако, развојниот пристап ја нагласува важноста на социјалниот контекст, семејството, социо-културното окружување, фундаменталната улога на интерперсоналните релации и механизмите на развој-интернализација во текот на развојот, посебно во транзиција на средно детство-рана адолесценција и рана адолесценција - доцна адолесценција.
Клучни зборови: семејна дисфункционалност; депресија; адолесценција.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 29 Jan 2015 10:31
Last Modified: 29 Jan 2015 10:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12182

Actions (login required)

View Item View Item