Перцепција на телото и фантомската болка – феномен од интерес за физикалната медицина

Miloseva, Lence and Milosev, Vladimir (2014) Перцепција на телото и фантомската болка – феномен од интерес за физикалната медицина. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 9 (21). pp. 20-23. ISSN 1857-5994

[thumbnail of medicus 21 Miloseva&Milosev.pdf]
Preview
Text
medicus 21 Miloseva&Milosev.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Во медицинската психологија се разработени некои концепти кои се важни за теоретскиот пристап во проучувањето на влијанието на соматските болести на психичките состојби, како и за третмантските проблеми и практичните проблеми на рехабилитација на болниот. Интересен феномен кој се проучува во медицинската психологијата, а од интерес и за физикалната медицина, е феноменот на фантомската болка. Лечењето е најчесто фармаколошко, но многу често фантомската болка не може на овој начин да се ублажи. Ефектите од лечењето можат да се засилат со физикална терапија, акупунктура, нервни блокови, невростимулациии и други методи на лечење, но честопати не постои доволно силен ефект. Дури, ни неврохирушките зафати не доведуват секогаш до подобрување.
Можеме да заклучиме дека кај појавата на фантомската болка одредена улога имаат и периферните и централните невролошки механизми, симпатичкиот дел од автономниот нервен систем, а и одредени психички состојби во кои се наоѓа болниот. Интегрирани и синтетизирани хипотези се потребни да се објасни феноменот на фантомската болка.Нови, современи научни истражувања и разбирањето на механизмите кои лежат во основата на овој феномен е неопходно во иднина за креирање на третмански интервенции и препораки, вклучително и третмани во рамки на физикалната медицина.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 29 Jan 2015 10:30
Last Modified: 29 Jan 2015 10:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12180

Actions (login required)

View Item View Item