'Демократијата' како основна вредност на надворешната политика на Европската унија

Nikodinovska Krstevska, Ana (2014) 'Демократијата' како основна вредност на надворешната политика на Европската унија. Зборник на трудови од Прва меѓународна научна конференција „Општествените промени во глобалниот свет“, 2. pp. 435-444. ISSN 978-608-244-129-0

[thumbnail of ana nik.pdf]
Preview
Text
ana nik.pdf

Download (873kB) | Preview

Abstract

Од основањето на Европската заедница за јаглен и челик во 1952 г., сè до создавањето на Европската унија во 1992 г. и до Лисабонскиот договор од 2009 г. кој ѝ придаде меѓународен персоналитет, Европската унија во својата надворешната политика се раководи од сопствените вредности и принципи, и ги промовира истите во своите меѓународни односи со трети земји. Меѓу овие вредности кои произлегуваат од нејзината широка лепеза на закони и на политики содржани во acquis communautaire и acquis politique, се наоѓа демократијата. Според тоа, овој труд ќе говори за демократијата како основна вредност на Европската унија и нејзината промоција во својата својата надворешна политика.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 22 Jan 2015 13:32
Last Modified: 12 Mar 2015 13:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12016

Actions (login required)

View Item View Item