Влијанието на температурата врз останувањето на јони на Co и Ni од водени раствори со клиноптилолит

Jakupi, Shaban and Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita (2014) Влијанието на температурата врз останувањето на јони на Co и Ni од водени раствори со клиноптилолит. Natural Resources and Technology, 8 (8). pp. 95-104. ISSN 1857- 8829

[thumbnail of 932-1623-1-PB.pdf]
Preview
Text
932-1623-1-PB.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Отстранувањето на тешки метали од водени раствори со помошна зеолити даваат позитивни резултати. Степенот на отстранувањезависи од повеќе работни услови. Во трудот се прикажани резултати одиспитувањата за влијанието на температурата за отстранување на јони наNi и Co. Резултатите покажаа дека при дадените работни услови може дасе отстранат околу 87% од присутните јони на никел во растворот и околу93% од присутните јони на кобалт. Порастот на температурата од 22оC до60оC не покажа значително влијание врз отстранувањето на јони на никели благ пораст при отстранувањето на јони на кобалт.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Chemical engineering
Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 04 Feb 2015 08:29
Last Modified: 04 Feb 2015 08:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11990

Actions (login required)

View Item View Item