Романите на Горјан Петревски посветени на младешките возбуди и дилеми

Denkova, Jovanka and Celik, Mahmut (2014) Романите на Горјан Петревски посветени на младешките возбуди и дилеми. In: Knjizevnost za decu u nastavi i nauci, 11-12 April 2014, Fakultet pedagoskih nauka univerziteta u Kragujevcu-Jagodina, Serbia.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_jagodina 2014J.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_jagodina 2014J.pdf

Download (852kB) | Preview

Abstract

Апстракт: Во трудот се разгледуваат некои од најчитаните романи на најпознатиот македонски писател за деца, а особено за м лади - Горјан Петревски . Она што го издвојува неговото творештво од творештвото на останатите современи македонски автори за млади, е неговата преокупираност со животот на младите, адолесцентите. Овде се опфатени неколку романи од споменатиот автор, кои зборуваат за животот на младите во урбаните средини, се внурнуваат во психолошките лавиринти на адолесцентите и сето тоа преку еден современ дијалог, обоен со младешки жаргон, чиј хумор доминира над драматичните дилеми и порази со својата младешка виталност.
Клучни зборови: романи за млади, адолесценти, современ живот, Горјан Петревски.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 26 Dec 2014 11:52
Last Modified: 26 Dec 2014 11:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11839

Actions (login required)

View Item View Item