Oсновоположници на турската детска литература во Република Македонија

Celik, Mahmut and Denkova, Jovanka (2014) Oсновоположници на турската детска литература во Република Македонија. In: Zlatni danci 16, 11 Apr 2014, Osijek, R.Hrvatska.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_osiek 2-mahmut.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_osiek 2-mahmut.pdf

Download (548kB) | Preview

Abstract

Апстракт: Во овој труд даваме краток преглед на основоположниците на Турската литература во Република Македонија во својот развој до денес. Турската литература во Република Македонија бележи три основни периоди:
1. Турска литература во Македонија во текот на Османлиското владеење (од крајот на 14 век до октомври 1912 година).
2. Турска литература во Македонија од 1912 до декември 1944 година.
3. Турска литература во Република Македонија од декември 1944 година до денес.
Што се однесува до нашава тема, не постојат истражувања околу тоа дали постоеле и кои биле првите турски раскажувачи за деца во периодот на Османлиското владеење. Притоа, слични истражувања сè уште не постојат ни за евентуалното творештво на раскази за деца ни во периодот на Балканските војни (1912-1913) до декември 1944 година, иако се претпоставува дека, постоеле извесни обиди за пишување раскази за деца на турски јазик во истите периоди.
Клучни зборови: Турска литература, јазик, деца, Македонија

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 25 Dec 2014 14:09
Last Modified: 25 Dec 2014 14:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11831

Actions (login required)

View Item View Item