Патеписите како книжевен жанр низ творештвото за деца на Видое Подгорец

Denkova, Jovanka and Celik, Mahmut (2014) Патеписите како книжевен жанр низ творештвото за деца на Видое Подгорец. In: Zlatni danci 16-150 godina od rodjenja Jagode Truhelke, 11 Apr 2014, Osijek, R.Hrvatska.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_osiek 22.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_osiek 22.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледува патописот како книжевен жанр. Истражувањето започнува со разгледување на многубројните дефиниции, или обиди за дефинирање на овој жанр, од страна на многубројни теоретичари на книжевноста. Потоа, ќе се разгледуваат и многуте типологизации и класификации на овој жанр, како и нивните карактеристики. Ќе се разгледува и прашањето дали во македонската книжевност за деца има патопис во чисто книжевна форма, или присутни се само патописни епизоди во книжевните дела, конкретно низ три дела од Видое Подгорец.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 25 Dec 2014 14:07
Last Modified: 25 Dec 2014 14:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11830

Actions (login required)

View Item View Item