Најчести индикатори за одредување на квалитетот на водите

Nedeljkovik, Bojana and Velickova, Nevenka and Gorgieva, Pale and Andreeva, Ljubica (2014) Најчести индикатори за одредување на квалитетот на водите. In: 42-nd October meeting, Union of associations of medical laboratory and sanitary tecnicians of the Republic of Macedonia, 02-05 Oct 2014, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Најчести индикатори за квалитетот на водите.jpg]
Preview
Image
Најчести индикатори за квалитетот на водите.jpg

Download (406kB) | Preview
[thumbnail of Programa%20Oktomvriski%20sredbi_laboranti%20i%20sanitarni%20tehnicari_2014 copy.pdf]
Preview
Text
Programa%20Oktomvriski%20sredbi_laboranti%20i%20sanitarni%20tehnicari_2014 copy.pdf

Download (680kB) | Preview

Abstract

Водата е природен ресурс, кој е строго ограничен во неговата количина. Истата мора да полежи на постојан мониторинг и одредени стандарди со одредени квалитетни органолептички, физичко-хемиски и микробиолошки особини. Цели на трудот: Основната цел на овој труд е да се прикажат најчестите индикатори за квалитетот на водите кои рутински се одредуваат преку стандардизирани методи и процедури. Материјал и методи: Користени се податоци и извештаи од центарот за јавно здравје од Штип. Објаснети се неколку стандардизирани методи како мерење на волумен, одределување на pH, определување на хлориди, сув остаток и присуство на седименти. Резултати: Прикажани се предности и недостатоци на досегашни и современи методи кои служат за квантификација на одредени индикатори, референтните вредности кои го одредуваат и прикажуваат квалитетот на водите (површински или подземни), направена е споредба и приказ на квалитетот на водите во последните неколку години ви регионот на Штип. Заклучок: Евидентна е потребата од постојан мониторинг и испитување на квалитетот на водите, вклучување на повеќе лаборанти и постоење на современи лаборатории како и преземање на итни мерки за подобрување на квалитетот на водата.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 26 Dec 2014 11:29
Last Modified: 26 Dec 2014 11:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11804

Actions (login required)

View Item View Item