Kuzmanovska, Dragana and Kirova, Snezana and Petkovska, Biljana (2014) Анализа на фразеолошките единици со компонентата „уста“ во германскиот и во англискиот јазик. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5 (1). pp. 33-41. ISSN 1857-7059
Preview |
Text
Анализа на фразеолошките единици со компонентата „уста“ во германскиот и во англискиот јазик.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Во овој труд се обидуваме да дадеме конкретни примери
поврзани со семантиката на фразеолошките единици, како и да ги
идентификуваме факторите кои влијаат врз нивното формирање. На
проблемот му пристапуваме, главно, врз основа на лексикографски
материјали од речници.
Пред да се започне со анализа на податоци за фразеолошките
единици, се обрнува внимание на лексемата уста „Mund/mouth“ - дел од
главата која е одговорна за такви важни животни функции какви што се
зборувањето, јадењето итн. - може да се претпостави дека фразеологијата
и тематската разновидност на единиците ќе бидат директно поврзани со
основното лексичко значења на зборот уста „Mund/mouth“.
Предмет на нашиот интерес се фразеологизмите со оваа компонента
во германскиот, англискиот и во македонскиот јазик, односно нивните
еквиваленти и нивниот степен на идиоматичност. Табеларниот преглед
ни овозможува да ги воочиме еквивалентните фразеологизми во трите
дијасистеми, но и степенот на идиоматичност кај истите, кој е основен
за разграничување на фразеологизам од другите јазични единици.
Нашата цел е да укажеме на сличностите и разликите што постојат кај
фразеологизмите, во случајов со лексичката компонента уста „Mund/
mouth“ и причините за истите.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | фразеологија, еквивалентност, целосна, делумна идиоматичност, неидиоматичност, лексема „уста“ |
Subjects: | Humanities > Languages and literature |
Divisions: | Faculty of Philology |
Depositing User: | Snezana Kirova |
Date Deposited: | 11 Dec 2014 11:11 |
Last Modified: | 11 Dec 2014 11:11 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11690 |
Actions (login required)
View Item |