FEMM како едукативна алатка за решавање на проблеми од електромагнетизам

Kukuseva, Maja and Citkuseva Dimitrovska, Biljana and Velkov, Tomce and Cingoski, Vlatko (2014) FEMM како едукативна алатка за решавање на проблеми од електромагнетизам. In: Втора меѓународна научна конференција „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, 30-31 Oct 2014, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of 2014-8 EvroBalkan -2104 FEM kako alatka za elektomagnetizam pp 345-350.pdf]
Preview
Text
2014-8 EvroBalkan -2104 FEM kako alatka za elektomagnetizam pp 345-350.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд претставена е употребата на софтверскиот пакет FEMM како комплетна софтверска алатка за решавање на електромагнетни проблеми за едукативни цели. FEMM (Finite Element Method Magnetics) е бесплатен софтверски пакет за симулација и анализа на магнетно и електростатичко поле, топлинско поле и проток на индуцирани струи. Симулациите се вршат со користење на Методот на конечни елементи што на студентите им овозможува да анализираат лесно и брзо разни проблеми од овие области и визуелно и графички да ги анализираат и презентираат добиените нумерички решенија. Со споредба на нумерички добиените решенија студентите може да ги потврдат резултатите кои аналитички ги добиваат со помош на математички пресметки.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 10 Dec 2014 13:14
Last Modified: 10 Dec 2014 13:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11667

Actions (login required)

View Item View Item