Промените во општеството како причина за семантичка екстензија во современиот македонски јазик

Ulanska, Tatjana and Koceva, Daniela (2014) Промените во општеството како причина за семантичка екстензија во современиот македонски јазик. In: International Scientific Conference "Influence of the scientific and tehnological development in the field of law, economy, culture, education and security in Republic of Macedonia", 30-31 Oct 2014, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of Zbornik2014  ulanska.pdf]
Preview
Text
Zbornik2014 ulanska.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Времето неоспорно наметнува промени во сите сфери на општеството, а како последица на тоа и во јазикот. Најчесто јазичните промени вклучуваат модификации во вокабуларот на јазикот кои се познати како лексички промени. Постојат повеќе причини на ваков вид на јазична промена која може да вклучува и губење на извесна лексика која со време станала застарена, како и збогатување на вокабуларот во нови зборови. Во овој труд ќе испитуваме еден специјален вид на лексичко збогатување на јазикот преку процесот на семантичко проширување на значењето на лексемата. При процесот на семантичко проширување лексемата добива погенерално значење од веќе постоечкото. Процесот на семантичката екстезија, како посебен вид на семантичко проширување, им дава на лични именки значење и статус на општи именки. Во трудот ќе бидат претставени примери на семантичка екстензија забележани во современиот македонскиот јазик.
Клучни зборови: лексичка промена, семантичка екстензија, семантичко проширување, општество, општествени промени.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 11 Dec 2014 13:34
Last Modified: 11 Dec 2014 13:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11629

Actions (login required)

View Item View Item