Современи аспекти на неврорехабилитацијата и кинезитерапијата после мозочен удар

Vasileva, Dance (2014) Современи аспекти на неврорехабилитацијата и кинезитерапијата после мозочен удар. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 9 (21). pp. 15-16. ISSN 1857-5994

[thumbnail of D.VASILEVA.PDF]
Preview
Text
D.VASILEVA.PDF - Published Version

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of D.Vasileva.Medicus.pdf]
Preview
Text
D.Vasileva.Medicus.pdf - Submitted Version

Download (315kB) | Preview

Abstract

Во денешно време се забележува непроменлива тенденција на зголемување на бројот на заболени од цереброваскуларна болест и тие заземаат значајно место во морбидитетот и морталитетот на популацијата, што претставува сериозен медицинско­-епидемиолошки, социјален и економски проблем. Заедно со другите начини на лекување и профилакса во оваа група на пациенти е и физичката активност. Физички активните лица имаат помал ризик од мозочен удар и смрт во споредба со лицата кои се со ниско ниво на физичка активност. Оваа зависност се должи на позитивниот ефект со кој физичката активност влијае врз телесната тежина, артеријалниот притисок, холестеролот во крвта и гликозниот толеранс.
Независно од тоа што реално целосно морфолошко возобновување по мозочен удар може никогаш да не се постигне, можноста за функционално моторно возобновување со стимулирање на мозочната пластичност благодарение на продолжителна, специфично ориентирана и интензивна неврорехабилитација, дава мал оптимизам во случаите на инвалидност. Резултатите од целосната функционална рековалесценција и лекувањето зависат од пациентот, правилната медикаментозна терапија и диетичниот режим.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Неврорехабилитација, Кинезитерапија, Физичка активност, Мозочен удар, Функционална рековалесценција
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Dance Vasileva
Date Deposited: 09 Dec 2014 09:53
Last Modified: 09 Dec 2014 09:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11620

Actions (login required)

View Item View Item