Ефектот на молибденот врз пластидните пигменти и јаглехидратите кај млади растенија од домат (Lycopersicon esculentum Mill sv.Tracy)

Cvetanovska, Lenka and Kartovalieva, Suzana and Stavreva Veselinovska, Snezana (2002) Ефектот на молибденот врз пластидните пигменти и јаглехидратите кај млади растенија од домат (Lycopersicon esculentum Mill sv.Tracy). In: Прв конгрес на инженери на Македонија - Зборник на трудови, 24-26 Oct 2002, Struga, Macedonia.

[thumbnail of 2002.pdf]
Preview
Text
2002.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Позитивниот ефект на мо врз азотот, фосфорот,нуклеинските киселини и јаглехидратниот метаболизам е мошне добро познат (Avdinon, 1982; Burkin, 1968; Salcheva i sor. 1983). Nekoi avtori (Avdinon, 1982; Salcheva i Georgieva, 1982) имаат констатирано сигнификантни разлики во квалитативниот и квантитавниот состав посебно на амино киселините во растенијата со додавање на различни концентрации на молибден. Повисоките стимулативни концентрации од молибденот предизвикуваат зголемување на пигментниот состав кај поголем број на видови, додека пониските (во услови на негов дефицит) предизвикуваат драстично намалување на содржината на истите (Avdinon, 1982; Salcheva i Georgieva, 1982).

Врз основа на овие сознанија и многу други литературни податоци, во овој труд ќе бидат истражувани некои од физиолошките параметри врз кои молибденот покажува директно или индиректно влијание.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Biological sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Snezana Stavrova Veselinova
Date Deposited: 02 Dec 2014 09:35
Last Modified: 02 Dec 2014 09:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11568

Actions (login required)

View Item View Item